Tájékoztató a Külföldi Nyelvtanulási Programhoz szülők részére

Tisztelt Szülők!

Az alábbiakban szeretnénk Önöknek tájékoztatást adni a Soproni Szakképzési Centrum tagintézményeinek szakgimnáziumi 9. és 11. évfolyamos tanulóit érintő Külföldi Nyelvtanulási Programmal kapcsolatosan.

Elöljáróban néhány számadat:

Tagintézményeinkben nagy érdeklődéssel fogadták a tanulók a két hetes külföldi nyelvtanulás pályázati lehetőségét, amelyre az előzetes felmérés alapján közel 230 tanuló jelentkezett, és az utóbbi hónapok iskolai jelentkezései alapján is ennyi diák részéről van igény.

Az említett diákszám a csoportos utazást választókat érinti, hisz erre is ad lehetőséget a pályázati felhívás. Diákjaink a csoportos utazás mellett döntöttek, és tanári kísérettel vehetnek rész a két hetes kurzuson az Egyesült Királyság országaiban, Írországban, Máltán, Németországban és Ausztriában. Előreláthatólag 15 csoportunk és közel 32 pedagógus kísérőnk vesz részt elsőként ezen a programon.

A csoportos kiutazás szervezése:

Az érintett tanulók osztályfőnökeik, nyelvtanáraik bevonásával alakították ki a csoportokat, választottak fogadó nyelviskolát, és kurzust. A kapcsolattartó pedagógusok már felvették a kapcsolatot a külföldi nyelviskolákkal, a pályázat előkészületei jó ütemben haladnak.

A nyelviskolák kiválasztásánál az alábbi szempontokat vettük figyelembe:

  • A pályázat koordinátora, a Tempus Közalapítvány az EMMI által elfogadott minősítéssel rendelkező nyelviskolák kurzuscsomagjait kínálja fel, így biztosítva a garanciát a színvonalas oktatáshoz, programhoz.
  • Minden csoportunknál a kollégiumi és teljes ellátást javasoltuk, hisz így szintén biztosítva van a tanári felügyelet és a megfelelő háromszori étkezés.
  • Az iskolák igyekeztek a tanulók igényei alapján elérhető, biztonságos helyszínt választani.

Pályázás:

A Soproni Szakképzési Centrum tagintézményei a tanulók nevében és megbízásából nyújtják be a Tempus Közalapítvány által működtetett elektronikus felületen a csoportos nyelviskolai képzéshez a támogatási kérelmeiket. A kedvezményezett tanulók így a pályázó intézmény szervezésében vesznek részt a programban. A pályázati on-line felület februártól lesz elérhető és egy hónap áll majd rendelkezésre a szükséges dokumentumok feltöltéséhez, a pályázathoz szükséges adatok megadásához.

A pályázat lezárása után az azt kiíró és kezelő ellenőrzi a benyújtott dokumentációt, majd ennek függvényében állítja ki a Támogatói Okiratot. Ennek kézhezvételével indítható az utazás tényleges szervezése.

Előkészületi folyamat, dokumentumok, nyilatkozatok: A külföldi partnerintézményektől az elmúlt hetek során is, de folyamatosan kapjuk a befogadónyilatkozatokat, amelyek a pályázás fontos dokumentumai. Az intézményi pályázat benyújtásához szükségünk lesz még hitelesített szülői/gondviselői hozzájáruló és felelősségvállalási nyilatkozatokra, ennek végleges formája azonban még nem áll az iskolák rendelkezésére, ezt a dokumentumot a tanulói jelentkezés véglegesítése után a jelentkezői felületről lehet majd kinyomtatni, és utána a szülőknek aláírni. Az előkészületekkel könnyebbé és gyorsabbá tudjuk tenni a pályázat beadását, az ehhez szükséges adatok megadásához ezért kérnénk az Önök közreműködését, valamint az adatok kezeléséhez, továbbításához az Önök hozzájárulását.

Kérjük, szíveskedjenek ellenőrizni, hogy a gyerekeik rendelkeznek-e a kiutazáskor is érvényes úti okmánnyal!

A kiutazással kapcsolatban figyelmükbe ajánljuk a kiskorúak kiutazásához kapcsolódó a Konzuli Szolgálat által ajánlott szülői nyilatkozatról (mely nem azonos a pályázati eljárás során, a Tempus Közalapítvány által kért szülői nyilatkozattal) is olvashat.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/gyermekek-kulfoldre-utazasa

Minden kiutazónak erősen javasolt a Konzinfo Utazom, azaz a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata mobil alkalmazásának letöltése. Ennek célja, hogy segítse a magyar állampolgárokat az utazás előkészítésében, útközben is hasznos tudnivalókkal lássa el az utazókat, és vészhelyzetben azonnali figyelmeztetést, gyors elérést biztosítson.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/a-kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium-konzinfo-utazom-mobil-alkalmazasa2019

A kiutazó tanulóknak lehetőségük lesz arra is, hogy a kiutazás adatait rögzítsék a Konzuli Szolgálat oldalán. A megadott adatok segítenek megtalálni a kiutazót, valamint felvenni vele és családjával, hozzátartozójával a kapcsolatot, ha veszélyhelyzetbe kerül, vagy az utazás közben egyéb probléma merült fel.

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat

Minden kiutazónak ajánljuk figyelmébe az Európai Egészségbiztosítási Kártya használatát és kiváltását, erről bővebben itt tájékozódhat:

http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya/eu_kartya.html

A csoportos kiutazás menetéről többet is megtudhat a pályázati felhívásban, a https://www.knyp.hu/uploads/palyazatifelhivas_csop-nyelvisk.pdf

oldalon.

Szülői tájékoztatót az érintetteknek minden tagintézményünk fog tartani, ezenkívül az újabb információkat rendszeresen megosztjuk Önökkel, illetve javasoljuk, hogy látogassák a Tempus Közalapítványnak a Külföldi Nyelvtanulási Programra készített honlapját, és FACEBOOK oldalát:

https://www.knyp.hu/hu
https://www.facebook.com/knyp.hu/

Türelmüket és bizalmukat köszönjük!

Tájékoztató levél (letölthető formátum)

Adatvédelmi tájékoztató

Harmadik lett a Bocuse d'Or magyar döntőjében a soproni Kocsis Patrik