Szakképzési rendszer 2016-tól

A 2016/2017. tanévtől átalakul a szakképzési rendszer Magyarországon. Az eddigi szakközépiskolai és szakiskolai képzés helyét a szakgimnáziumok és a szakközépiskolák veszik át.

Szakgimnáziumok

A jelenlegi szakközépiskola, amelyben a nevelés-oktatás továbbra is az érettségit megelőző 9-12 évfolyamokon, valamint az érettségit követő szakképzési évfolyam(ok)on folyik. Az érettségire felkészítő szakaszban megnövekedett a szakmai képzés. Az érettségi után 1 év alatt érettségire épülő szakképesítés szerezhető, vagy felsőoktatásban is folytathatók a tanulmányok.

 Szakgimnázium

Szakközépiskola 2016. szeptembertől

A jelenlegi szakiskola, amelyben a 3 éves szakmai képzést és komplex szakmai vizsgát követően automatikus továbbtanulási lehetőséget biztosít az érettségi megszerzéséhez, kétéves érettségire felkészítő oktatási formában. Az érettségi vizsgán csak 4 tantárgyból kell vizsgázni, mert az ötödik tantárgyat a szakmai végzettség kiváltja. A kétéves érettségire felkészítő oktatási formában a részvételről a tanuló önállóan dönthet.
Minkét szakképző iskolatípus a jövőben egyaránt biztosítja a szakképesítés és az érettségi megszerzését.

Szakközépiskola

A Soproni Szakképzési Centrum tagintézményeibe a középfokú felvételi eljárás során a tanulók nappali tagozatos 9. évfolyamra szakgimnáziumba és szakközépiskolába  is jelentkezhetnek.