Soproni Szakképzési Centrum

SZC logo
  • Intézményeink
  • Hírek
  • Galéria
  • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Képzési lehetőségek felnőtteknek


Minden 16. életévét betöltött személy (felső korhatár nélkül) részt vehet az ingyenes, felnőtteknek meghirdetett képzésekben. Az első két szakma (az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül) és az első szakképesítés megszerzése az első képesítő vizsga letételéig mindenki számára ingyenes. Az iskolákban lehetőség van rugalmas keretek között, akár munka mellett rövid idő alatt szakmát tanulni. A felnőttek emellett több mint 400, szakmai képzés keretében megszerezhető, szakképesítés közül választhatnak.

Technikumi szakmai oktatásba az érettségivel rendelkezők, szakképző iskolai szakmai oktatásba pedig azok kapcsolódhatnak be, akik a középiskola tizedik évfolyamát teljesítették. A szakmai képzésben való részvétel feltételeit és a képzés időtartamát a Programkövetelmények (PK) határozzák meg. A tanórákat heti 2-3 alkalommal az esti órákban vagy hétvégi napokra szervezik, az elméleti órák nagy részét az online térben tartják az intézmények.

A gyakorlati ismereteket tanműhelyben vagy valós gazdasági környezetben, duális képzési partnereknél sajátíthatják el a képzésben részt vevők. A szakmát tanulók szakmai oktatása ágazati alapoktatásból és szakirányú oktatásból áll, és szakmai vizsgával zárul. A  vizsgát sikeresen teljesítő vizsgázók technikusi oklevelet vagy szakmai bizonyítványt szereznek, amely államilag elismert szakképzettséget tanúsít.

A szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzést képesítő vizsga zárja, és a sikeresen vizsgázók államilag elismert szakképesítést tanúsító képesítő bizonyítványt kapnak.

Felnőttként az iskolában szakmákat és szakképesítést is szerezhetek?

Igen. Az első két szakma megszerzését felnőttképzési jogviszonyban is, továbbá az első szakképesítés megszerzését az első képesítő vizsga letételéig ingyenesen biztosítja az állami szakképző intézmény és az együttműködési megállapodással rendelkező nem állami szakképző intézmény annak, aki a szakképzésben ingyenes részvételre jogosult.

Munka mellett is tudok szakmát vagy államilag elismert szakképesítést szerezni?

Az iskolák a felnőttek számára mind a szakmai oktatást, mind a szakmai képzést rugalmasan, akár munka mellett, rövid idő alatt szervezik meg, gyakran az esti órákban, akár hétvégén is. Az egyes intézmények képzési programja sokszor ezért is tér el egymástól, igazodva a Képzési Kimeneteli Követelményekben, szakképesítés esetén a Programkövetelményekben meghatározott tartalmakhoz és a helyi igényekhez.


Szakmák

Ács illusztracio

Ács

Építőipar


Asztalos illusztracio

Asztalos

Fa- és bútoripar


Bádogos illusztracio

Bádogos

Építőipar


Burkoló illusztracio

Burkoló

Építőipar


Fodrász illusztracio

Fodrász

Szépészet


Logisztikai technikus illusztracio

Logisztikai technikus

Közlekedés és szállítmányozás


Pék-cukrász illusztracio

Pék-cukrász

Élelmiszeripar


Pénzügyi-számviteli ügyintéző illusztracio

Pénzügyi-számviteli ügyintéző

Gazdálkodás és menedzsment


Szakács illusztracio

Szakács

Turizmus-vendéglátás


Szigetelő illusztracio

Szigetelő

Építőipar


Tetőfedő illusztracio

Tetőfedő

Építőipar


SZAKMAI KÉPZÉSEK a 2021/2022-es tanévben

  • 04115002 Vállalkozási mérlegképes könyvelő (szakképesítés, Gazdálkodás és menedzsment ágazat, 1 év, esti) képzés a Soproni SZC Fáy András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban, Sopron
  • 01193003 Dajka (szakképesítés, 5 hónap, esti) képzés a Soproni SZC Hunyadi János Technikumban, Csorna
  • 10323009 Személy- és vagyonőr (szakképesítés, Rendészet és közszolgálat ágazat, 4 hónap, esti) képzés a Soproni SZC Hunyadi János Technikumban, Csorna

A Soproni Szakképzési Centrum felnőttképzési tevékenysége

Széchenyi 2020