Soproni Szakképzési Centrum

SZC logo
 • Intézményeink
 • Hírek
 • Galéria
 • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Specialitásunk


Borítókép

Specialitásaink

Digitálsi Közösségi Alkotóműhely:

2019 szeptembere óta működik a Soproni Szakképzési Centrum által létrehozott Soproni Digitális Közösségi Alkotóműhely (DKA), a Soproni SZC Vas- és Villamosipari Technikum épületében.

Okleveles technikus képzés:

Az új okleveles technikus képzési forma egyenes utat nyit a felsőoktatásba. A Soproni SZC Fay András Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban gazdálkodás és mendzsment ágazaton indul okleveles technikusképzés a 2022/2023-es tanévben.

Digitálsi Közösségi Alkotóműhely

Digitális Közösségi Alkotóműhely a pályaorientációban, a lemorzsolódás csökkentésében és a tehetséggondozásban is komoly szerepet játszik. A tanműhelyek szigorúságával ellentétben ezek nyitott, diákcentrikus terek, ahol vezetett módon, de önállóan, saját ötleteiket valósíthatják meg a diákok. A műhelyben a 3D nyomtatás, lézervágás, mikroelektronika nyújt segítséget az alkotásban, miközben fejlődik a gyerekek tervezői és vizuális látásmódja. A digitalizáció és a robotika mellett kipróbálhatók a hagyományos szakmák, többek között a könnyűipar, fémipar és faipar. Olyan kompetenciák fejleszthetők, amikre egy átlagos iskolában ritkán kerül sor, viszont nagyon fontosak ahhoz, hogy sikereket érjünk el az életben. Ezek azok a képességek, amikre a 21. században a gyerekeknek szüksége van, az eszközök használata már az ipar 4.0 korszakra készíti fel őket . A DKA-ban a gyerekek észrevétlenül tanulnak.  Az Alkotóműhelyben lézervágó, lézergravírozó, 3D nyomtató, CNC-marógép, Lego-robot, hímzőgép, varrógép, mikroelektronika és modern számítógépek kerültek elhelyezésre. A DKA egyik fő célja tanulóink pályán tartása, a lemorzsolódás csökkentése, a másik, a Soproni SzC pályaorientációs tevékenységének részeként, a pályaválasztás előtt álló általános iskolásoknak szervezni foglalkozásokat, nyári táborokat, melyekkel a szakmák megismertetése a célunk.

Okleveles technikus képzés

Mi az okleveles technikusképzés lényege? A program a technikum és a felsőoktatási intézmény – valamint a duális partner vállalat(ok) – együttműködésén alapszik. A tanulók a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik a technikumot. Melyek az okleveles technikusképzés előnyei? A képzés elvégzését követően a tanulók tanulmányi eredményük függvényében felvételre kerülnek az együttműködésben részes felsőoktatási intézménybe. Az előre meghatározott kreditpontok elismerésével a felsőfokú tanulmányok időtartama lerövidülhet. A tudásbeszámítás feltételeit és a felsőfokú képzés időtartamát a technikum és a felsőoktatási intézmény együttműködési megállapodása rögzíti. A kreditbeszámítás eredményeként felszabadult időt a hallgató akár képzési területének bővítésére vagy munkavállalásra is tudja fordítani. A tanuló abban az esetben is kérelmezheti a megszerzett tudás elismerését, ha más felsőoktatási intézményben tanul tovább (a beszámítás az adott intézmény eljárásrendje szerint történik). A duális képzőhelyekkel való együttműködésnek köszönhetően a hallgatók felsőfokú duális képzése folytatódhat ugyanannál a cégnél, amellyel szakképzési munkaszerződésük volt. A képzést elvégzettek a magasabb szintű szakmai ismeretekre utaló „okleveles technikus” megjelölést használhatják. A technikumi képzés további előnyei: közismereti oktatás a gimnáziumival azonos tartalommal és óraszámban a képzés végén egyszerre szerezhető érettségi végzettség és szakképzettség a szakmai vizsga a kötelező vizsgatárgyak mellett ötödik érettségi vizsgatárgyként kerül figyelembe vételre, emelt szintű vizsgaként előrehozott érettségi vizsga lehetősége három tantárgyból szakképzési ösztöndíj, a tanulmányok sikeres befejezését követően egyszeri pályakezdési juttatás duális képzésben a minimálbér legalább 60%-ának megfelelő összegű munkabér szociális helyzet és jó tanulmányi eredmény alapján pályázat útján nyújtott támogatás két szakma és egy szakképzettség megszerzése ingyenes

 

  • KIM
 • IKK
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Soproni Szakképzési Centrum

    9400 Sopron, Virágoskert u. 7.

   • Telefon: 06 99 311 916

    E-mail: info@soproniszc.hu

    OM azonosító: 203051


   2023Soproni Szakképzési Centrum